• Home
  • Sport
  • A fost penalty pentru Anglia? Analiza unui englez, arbitrul finalei Euro 2016

A fost penalty pentru Anglia? Analiza unui englez, arbitrul finalei Euro 2016

Cine a crezut că, odată cu introducerea arbitrajului video (VAR), erorile de arbitraj vor dispărea din fotbal se confruntă cu faza în urma căreia Anglia a primit un penalty, în minutul 102 al meciului cu Danemarca de pe ”Wembley“…

Impresia generală a fost că lovitura de pedeapsă, dictată de olandezul Danny Makkelie, a fost acordată gratuit, menită să împingă Anglia, gazda ultimelor trei partide din cadrul Euro 2020, în finala de duminică.

Iar atunci când cei din camera VAR au aprobat decizia centralului, fără ca acesta să fie chemat pe margine pentru a revedea faza, valul de indignare a devenit şi mai mare.

Imediat după terminarea partidei, postul ESPN a cerut părerea lui Mark Clattenburg, fost arbitru FIFA, care analizează fazele discutabile ale turneului final pentru postul amintit.

De-a lungul carierei sale stelare la nivel internaţional, Clattenburg, care e englez chiar, a arbitrat finala Ligii Campionilor din 2016, dar şi finala Euro 2016, în care Portugalia a învins Franţa, scor 1-0. 
 
”E un penalty extrem de discutabil. E genul ăla de penalty când tu, ca arbitru, trebuie să-ţi pui următoarea întrebare: Oare vrei să decizi soarta unui meci, pe baza unei asemenea decizii

Trebuie să vedem pe ce şi-a bazat Danny Makkelie decizia. Dacă a dat penalty pentru intervenţia celui de-al doilea fundaş sau dacă a sancţionat faultul iniţial la piciorul lui Raheem Sterling?

Cu siguranţă, asta le-a explicat Danny Makkelie celor aflaţi în camera VAR şi la asta s-au uitat cu atenţie cei de acolo.

Dacă există contact în careu, la viteza pe care o avea Raheem Sterling, arbitrul, în mod automat, o să dea penalty. Dacă eu aş da un penalty la un meci atât de mare? Nu prea sunt sigur. M-aş întreba dacă vreau să decid meciul cu o asemenea decizie, mai ales că vorbim de un meci atât de important…

Când am văzut faza în timp real, în timpul partidei, înainte de reluări, am înţeles de ce s-a dat penalty. Dar aş fi preferat să nu fie dat.

Şi într-o asemenea fază, când e un penalty atât de uşor acordat, cei din camera VAR pot recomanda arbitrului să meargă pe margine, să revadă faza pe monitor şi abia apoi să ia o decizie.

Odată ce arbitrul a dat acest penalty, nu poate fi catalogată decizia lui drept o greşeală flagrantă pentru că, în mod evident, există un contact acolo, în careu”, a comentat Mark Clattenburg.