• Home
  • Sport
  • Cine este Emma Raducanu, noua senzație de la Wimbledon

Cine este Emma Raducanu, noua senzație de la Wimbledon

Emma Raducanu a reușit să devină povestea de succes în tenis la ediția din acest an a turneului de la Wimbledon.

După ce a trecut de Marketa Vondrousova, Raducanu s-a impus și în fața Soranei Cîrstea, calificându-se în optimile de finală ale turneului și făcându-l pe Mats Willander să exclame: ”Poate deveni un superstar!”.

Cine este Emma Raducanu?, e întrebarea pe care mulți iubitori de tenis și-au pus-o.

Raducanu s-a născut în 2002, în Canada, tatăl său este de origine română, după cum lasă să se vadă și numele de familie, iar mama ei este chinezoaică. 

Familia Raducanu a hotărât să se mute în Marea Britanie pe când Emma avea doi ani, locuind în prezent la Londra.

Emma are amintiri și despre România. ”Bunica mea, Mamiya (Mamaia, probabil – N.R.), încă locuiește în centrul Bucureștiului. O vizitez de câteva ori pe ani și mă simt foarte bine. Îmi place teribil de mult mâncarea, care este incredibilă, iar bunica mea gătește senzațional. Am legături speciale cu Bucureștiul”, spune Emma Raducanu.

Emma a început să joace tenis de la vârsta de cinci ani și spune că părinții săi au fost foarte determinați să îi construiască o carieră în acest sport.

A început cu lecții de balet, dar tatăl ei a îndrumat-o către sport. Probabil era inevitabil ca Emma să nu aibă o carieră profesionistă în sport, pentru că alături de tenis a mai practicat călărie, înot, dans, baschet, schi, karting, motocros…

”Au fost foarte stricți cu mine atunci când eram copil. Mereu mi-au forțat limitele, și nu doar în tenis, ci în toate. Așa am dobândit această mentalitate încă din fragedă copilărie.

Atunci când merg în vizită la familia mamei mele, în China, nu pot să nu remarc rezistența lor mentală. Pare că nimic nu poate să-i dărâme. Pot să spun că o mare parte din determinarea pe care o am vine de la mama mea, care a muncit foarte mult în viață”, spune Emma.

Dar în vara aceasta, în viața Emmei Raducanu nu a fost vorba doar de Wimbledon, ci și de examenele sale, pe care le-a absolvit cu note maxime, în matematică și economie, la Newstead School.

Și asta pentru că a ales ca în ultimele 12 luni să acorde importanță și studiului, renunțând să participe la turnee de nivel scăzut din străinătate, care i-ar fi adus totuși puncte în clasamentul WTA.

”Toată lumea crede că sunt obsedată de rezultatele mele la școală! Ei cred că am un ego mare. De fapt, aș spune că am standarde ridicate în ceea ce mă privește. în ceea ce privește rezultatele școlare. De aceea, muncesc atât de mult ca să încerc să obțin note bune”, spune Emma Răducanu.

Dar în ciuda inteligenței sale, Emma spune că este determinată și concentrată să-și construiască o carieră în tenis.

”Sunt o jucătoare agresivă, dar nu una încrâncenată. În timpul unei partide aș spune că cea mai mare calitate pe care o am e că, în momentele cheie, găsesc acea putere de a nu renunța.

Îmi plac aceste situații strânse din timpul meciului pentru că mă provoacă și îmi testează puterea mentală”, mai spune Emma Raducanu.