• Home
  • Sport
  • Ultrașii din Ungaria, scenografie provocatoare la meciul cu Serbia, cu tâlharul care a îngrozit Clujul

Ultrașii din Ungaria, scenografie provocatoare la meciul cu Serbia, cu tâlharul care a îngrozit Clujul

Ultrașii din Ungaria, scenografie provocatoare la meciul cu Serbia, cu tâlharul care a îngrozit Clujul

Ungaria a făcut un pas important spre calificarea la Euro 2024 după ce a învins Serbia, scor 2-1, sâmbătă seara, în fața a 60.000 de fani care au susținut frenetic naționala maghiară pe arena Ferenc Puskas, creând o scenografie impresionantă, bazată pe imaginea unuia dintre cei mai cunoscuți haiduci maghiari: Sándor Rózsa.

”Dacă fiecare împinge cât de tare poate, atunci toată lumea trage așa cum ar trebui să tragă!” – un citat din Sándor Rózsa, a fost mesajul care a însoțit imaginea tâlharului, afișată de ultrași.

La baza alegerii lui Sándor Rózsa ca subiect al scenografiei afișate pe stadion a fost faptul că haiducul, asemuit de unguri cu Robin Hood, a luptat împotriva sârbilor, scrie ProSport.

Sándor Rózsa s-a născut în 10 iulie 1813, la Szeged, şi a murit pe 22 noiembrie 1878 în Gherla. A participat la Revoluţia maghiară din 1848, alături de banda sa formată din 150 de haiduci, luptând sub comanda la Lajos Kossuth împotriva sârbilor. După revoluţie, acesta a fost nevoit să fugă şi s-a întors la viaţa lui de tâlhar.

A fost capturat abia în 1857, când a fost trădat de unul dintre tovarăşii săi, și a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Eliberat în 1868, a continuat viața de tâlhar, jefuind căruţe ale poştei şi trenuri. Capturat un an mai târziu, a fost din nou condamnat la închisoare pe viaţă și a murit în 1878 în închisoarea de la Gherla.

Sándor Rózsa a fost însă și unul dintre cei mai cunoscuţi tâlhari care au îngrozit Clujul în secolul XIX.

“În arhivele Clujului s-a păstrat o însemnare despre Sándor Rózsa, care împreună cu alţi 17 haiduci au furat mai mulţi cai din oraş. Pe atunci furtul se pedepsea foarte sever, de obicei cu moartea”, spune istoricul Vasile Lechinţan.

„Curajul nesăbuit cu care ataca poliţia, şi chiar escortele militare, la drumul mare, în plină zi, generozitatea lui faţă de oamenii săraci şi galanteria cu care trata femeile a făcut din el un fel de erou naţional”, au scris ziarele americane la moartea haiducului.