Ungaria declară că este gata să se lipsească de banii europeni, refuzând șantajul Bruxelles-ului 

29 Sep 2021 | scris de Adriana Surugiu

Guvernul maghiar a calificat inacceptabil ceea ce consideră a fi un şantaj din partea Bruxelles-ului cu privire la validarea planului său de redresare şi afirmă că este gata să renunţe la fondurile europene, cu două zile înaintea expirării termenului limită de examinare de către Comisia Europeană, informează AFP .

Ungaria declară că este gata să se lipsească de banii europeni, refuzând șantajul Bruxelles-ului 

"Da, ne putem lipsi" de fondurile europene, Avem destui bani pentru a începe aceste proiecte" de redresare, a declarat ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, într-un interviu acordat AFP la Strasbourg.

Analiza planului de redresare transmis Bruxelles-ului de Ungaria pe 12 mai, se confruntă de luni de zile cu dezacorduri pe subiectul respectării statului de drept în Ungaria, a fost prelungită până pe 30 septembrie de către Comisia Europeană.

După cum era de așteptat, Executivul european a evidenţiat în special o luptă insuficientă împotriva corupţiei şi lipsa de independenţă din justiţie.

Szijjarto nu se aşteaptă la un acord din partea Bruxelles-ului până joi.

În opinia sa,"dezbaterea nu este dacă planul de redresare este bun sau nu". Blocajul are legătură cu adoptarea în iunie a unei legi acuzate că subminează drepturile persoanelor LGBT +, lege pe care guvernul Viktor Orban o prezintă drept un instrument pentru protejarea copiilor.

"Folosirea fondurilor europene ca mijloc de şantaj pentru a promova schimbarea politică este inacceptabilă", a declarat Peter Szijjarto.

”Dacă Bruxellesul decide sau nu să prelungească în continuare termenul limită pentru examinarea planului Ungariei de investiţii şi reformă care ar permite Budapestei să beneficieze de 7,2 miliarde de euro în subvenţii din partea UE, nu cred că are vreo importanţă, pentru că nu vom face niciun compromis pe acest subiect", a afirmat ministrul ungar de externe.

Şeful diplomaţiei ungare a evidenţiat recenta îmbunătăţire a ratingului datoriei Ungariei de către Moody's, precum şi o "cerere uriaşă" pentru obligaţiunile pe termen lung ale ţării.

Luni, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus că nu poate "spune în avans dacă ne îndreptăm, sau nu, spre un acord".

Ungaria deţine până în noiembrie preşedinţia rotativă semestrială a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, iar priorităţile sale sunt protecţia minorităţilor naţionale, protecţia familiilor şi dialogul inter-religios.