Ungaria împarte cu cetățenii ei creșterea economică. Fiecare maghiar care are cel puțin un copil primește înapoi impozitul pe venit

25 Sep 2021 | scris de Adriana Surugiu

În comunicatele mai tuturor guvernelor care s-au succedat la conducerea României am tot citit despre creșterea economică impresionantă a țării noastre, dar nu ne-am putut întâlni prea des cu concretizarea ei în viața de zi cu zi, în nivelul nostru de trai. 

Ungaria împarte cu cetățenii ei creșterea economică. Fiecare maghiar care are cel puțin un copil primește înapoi impozitul pe venit

Spre deosebire de latura mai mult teoretică a bunăstării românilor, toți cetățenii maghiari care au cel puțin un copil vor primi înapoi de la stat impozitul pe venit, după cum a anunțat ministrul ungar al Finanțelor. 

Statul maghiar va restitui către 1,9 milioane de persoane (o cincime din populația țării) impozitul pe venit plătit de acestea, suma totală alocată fiind de 600 de miliarde de forinți (1,69 miliarde de euro), scrie Hirado.

Ministrul ungar al finanţelor, Mihály Varga, a anunțat că plățile vor fi făcute până în februarie 2022.

Vor beneficia de această măsură toți cetățenii maghiari care cresc cel puțin un copil, guvernul urmând să elaboreze în cursul toamnei regulamentul detaliat al plăților.

Potrivit ministrului, rambursarea îi priveşte pe toţi părinţii cu copii, care au dreptul la alocaţie familială. Dacă ambii părinţi din familie au un loc de muncă declarat, impozitul pe venit li se
va restitui amândurora.

Ministrul a adăugat că și antreprenorii vor beneficia de rambursarea impozitului, dacă au copii.

Astfel, devin eligibile și persoanele fizice autorizate, micii producători agricoli, cei care închiriază imobile, precum şi contribuabilii care plătesc taxa specifică pentru întreprinzătorii mici (KATA) sau contribuţia simplificată la obligaţiile publice (EKHO).

Ca urmare, antreprenorii KATA care cresc copii pot recupera un sfert din impozitul lor specific pentru anul 2021, în timp ce contribuabilii care plătesc EKHO pot primi înapoi două treimi din impozitul de 15% plătit.

“Ungaria funcţionează, economia maghiară funcţionează. Ungaria a realizat una dintre cele mai rapide relansări economice din Uniunea Europeană, ceea ce este un succes comun al familiilor, al întreprinderilor şi al politicii economice corecte. Acest succes ne va permite să continuăm consolidarea familiilor prin rambursarea impozitului”, a declarat ministrul finanţelor.

Ministerul Finanţelor din Ungaria se aşteaptă ca în cazul în care relansarea economică va continua, creşterea economică ar putea fi de 7% în acest an.

Dacă Guvernul de la București ar lua o decizie similară, calculată la un salariu mediu net de 3.541 de lei, din care impozitul pe venit luat de stat este 393 de lei și un număr de 1,9 milioane de beneficiari, impactul financiar al măsurii ar fi de aproape nouă miliarde de lei, respectiv 1,8 miliarde de euro. Dar pe care va trebui să-i împrumute...